یک قاضی سعودی گفت: شیخ نمر باقر النمر روحانی عربستانی را که دستگیری وی در دو سال پیش به خشم عمومی و تظاهرات در مناطق شیعهنشین این کشور منجر شد، به اعدام محکوم کرد؛ این خبر را برادر وی منتشر کرده و در رسانههای عربی نیز تأیید شده است.

شیخ "نمر باقر النمر" روحانی شیعی برجسته عربستانی، در سال 1337 در شهر "العوامیه" در استان القطیف در شرق عربستان در خانوادهای اهل علم و دین، به دنیا آمد که از آن علمایی چون "آیتالله شیخ محمد بن ناصر آل نمر" و خطبای حسینی چون جدش حاج "علی بن ناصر آل نمر" سر بر آورده بودند.
وی در سال 1400 میلادی برای انجام تحصیلات حوزوی به ایران آمد و در حوزه علمیه قائم (عج) در تهران به تحصیل علوم حوزوی پرداخت و پس از 10 سال عازم سوریه شد و مدتی را نیز در حوزه علمیه حضرت زینب (س) به تحصیل علوم حوزوی پرداخت.
شیخ نمر تحصیلات علوم دینی خود را در سوریه و در حوزه علمیه حضرت زینب(س) ادامه داد و پس از مدتی از جمله معروفترین و شایستهترین مدرسان علوم مذهبی و دینی در حوزههای علمیه به شمار آمد. از این رو سالها اداره حوزه علمیه حضرت قائم (عج) در سوریه را برعهده داشت و تلاش بسیاری برای توسعه و پیشرفت این مراکز انجام داد.
شیخ النمر نزد اساتیدی همچون آیت الله العظمی سید محمد تقی مدرسی و آیت الله سید عباس مدرسی و آیت الله خاقانی در تهران و سوریه به تلمذ پرداخت.
آن چیزی که باعث سالها تعقیب، زندان و شکنجه شیخ النمر در عربستان شده، دیدگاههای وی در قبال آل سعود است.
وی همواره و بارها تأکید داشته که از گفتن کلام حق، بیم و واهمهای ندارد حتی اگر در این راه بازداشت شده، وارد زندان شود و تحت شدیدترین شکنجهها و آزارها و اذیتها تا سرحد شهادت قرار گیرد.
وی در خطبههای نماز جمعه خود نیز بارها گفته است که شیعیان عربستان، دیگر در برابر توهینها و تعدیها و تجاوزات آل سعود سکوت نخواهند کرد و در این باره خطاب به آل سعود گفت که "ما ساکت نمیمانیم که هرآنچه بخواهید برسر ما بیاورید؟ هر آنچه بخواهید انجام دهید و کرامت و شخصیت ما را که با ارزشترین چیز در زندگی ماست، زیر پا بگذارید".

شیخ نمر همواره در خطابههایش رژیم سعودی را به اعمال "سیاستهای تبعیض آمیز طایفهای سازمان یافته و منظم به ویژه در مناطق شرقی عربستان و به خصوص در دو منطقه "الاحساء" و "القطیف" متهم میکرد که حدود یک قرن است، بر این مناطق حاکمیت دارد.
وی برای اولین بار در سال 2006 بازداشت شد. اولین بازداشت وی در حالی صورت گرفت که از کنفرانس بین المللی که در بحرین برگزار شده بود بازگشت و دلیل بازداشت وی نیز ارائه درخواستی از دولت عربستان برای بازسازی قبرستان بقیع و به رسمیت شناختن مذهب تشیع بود.
وی در سالهای 2008 و 2009 نیز به دلیل انتقاداتی که از رژیم آل سعود کرده بود بازداشت شد.

اما در سال 2012 پس از انتقاد از یکی از اعضای رژیم آل سعود توسط حمله مسلحانه نظامیان آل سعود زخمی و سپس بازداشت شد.
دستگیری شیخ نمر به دست پلیس که با شلیک گلوله و جراحت وی همراه بود، به چندین روز تظاهرات منجر شد که در جریان آن دستکم سه تن جان باختند. تظاهرات اعتراضی دورهای به این منطقه برگشته است و در جریان آن از سال ۲۰۱۱ تاکنون، بیش از ۲۰ تن کشته شدهاند.
این روحانی شیعه سرشناس عربستانی ازسوی رژیم سعودی به اتهاماتی از قبیل «فتنه انگیزی» و «دعوت به برهم زدن وحدت ملی» متهم است.
واکنش ایران به حکم شیخ نمر

امیر عبداللهیان معاون عربی و آفریقایی وزیر خارجه در گفتگویی در حاشیه عیادت از مجروحان فلسطینی در تهران در واکنش به صدور حکم اعدام برای شیخ نمر النمر رهبر شیعیان عربستان از سوی دستگاه قضایی عربستان گفت: ما تاکنون تاییدیه قطعی این خبر را در اختیار نداریم اما اگر چنانچه سعودیها چنین اقدامی صورت دهند با توجه به هشدارهای جدی مراجع سراسر جهان اسلام در این خصوص، این مساله قطعا واکنشهای تندی را درپیداشته و در روابط درون جهان اسلام با عربستان سعودی تاثیرات مهم و شگرفی را خواهد داشت.
واکنش حزبالله به حکم اعدام شیخ النمر
حزب الله لبنان حکم اعدام علیه شیخ نمر النمر رهبر شیعیان عربستان را محکوم کرد. حزب الله لبنان ضمن محکوم کردن حکم ظالمانه و غیر قانونی علیه شیخ نمر، از مقامات عربستانی خواست این حکم را لغو کنند.
حزب الله افزود: حکم ظالمانه علیه شیخ نمر حکمی سیاسی است که از سیاست سرکوبگرانه عربستان علیه قشری گسترده و مؤثر از مردم این کشور نشأت گرفته است.
حزب الله از هیأتهای بین المللی مسئول در زمینه حقوق بشر و گروههای تأثیر گذار در جهان اسلام خواست برای جلوگیری از جنایت اعدام شیخ نمر و آزادی فوری او، به مقامات عربستانی فشار بیاورند.
حزب الله در ادامه از مقامات عربستانی خواست به خواستههای بر حق شهروندان که خواهان محقق شدن پایین ترین حد از حقوقشان هستند، گوش فرا دهند.
واکنشهای جهانی به حکم اعدام شیخ نمر
عفو بین الملل: این حکم باید لغو شود/سازمان ملل: مخالف حکم اعدام هستیم
اما درحالی که این خبر همچنان توسط مقامات رسمی سعودی تائید یا تکذیب نشده موج واکنشها به آن آغاز شده است، امروز «فرحان حق» سخنگوی دبیرکل سازمان ملل گفت: موضع سازمان ملل مخالفت با حکم اعدام است.

در همین زمینه سازمان عفو بین الملل هم با انتقاد از روند دادگاه جنایی عربستان تاکید کرد که حکم صادر شده تکان دهنده است و خواستار الغای این حکم شد.
همچنین در سطح منطقه نیز حسین امیر عبداللهیان معاون عربی و آفریقای وزارت امور خارجه ایران در واکنش به این حکم گفت: اگر خبر صدور حکم قاضی سعودی مبنی بر اعدام شیخ نمر رهبر شیعیان عربستان صحت داشته باشد بدون تردید احساسات مسلمانان را خدشه دار می کند و واکنش جهانی در پی خواهد داشت.
جنبش الوفاق بحرین هم با بیان اینکه این حکم آتش اعتراضات علیه رژیم سعودی را شعلهور میکند، خواستار ازادی این روحانی شد.
الوفاق بحرین: این حکم خشم مردم را شعلهور میکند

هرچند در عراق هنوز واکنشی مطرح نشده ولی در مردادماه امسال منابع نزدیک به مرجعیت شیعه در عراق تاکید کردند: آیت الله «سید علی سیستانی» از «فؤاد معصوم» رئیس جمهور جدید این کشور خواست به منظور جلوگیری از اعدام شیخ «نمر النمر» در عربستان سعودی، دخالت کند.
خانواده شیخ نمر هم در بیانیه ای با رد حکم اعدام این روحانی برجسته شیعه عربستانی خواستار ابطال این حکم در نهاد قضایی سعودی شدند.
خانواده شیخ نمر اعلام کرد: این حکمی سیاسی است ،زیرا مبتنی بر اتهامات باطل است.
برگزاری تظاهرات در خیابانهای قطیف
همچنین در داخل عربستان نیز چهارشنبه شب هزاران نفر از مردم در شهر قطیف در حمایت از آیتالله نمر باقر النمر به خیابانها آمدند و علیه دولت ریاض شعار سر دادند.

در همین زمینه تلویزیون المیادین هم در گزارشی با اشاره به اینکه در عربستان سعودی همزمان با آغاز اعتراضات در دیگر کشورهای عربی در سال 2011، موجی از اعتراضات مسالمت آمیز برای انجام اصلاحات سیاسی و پایان دادن به تبعیض میان مردم در این کشور آغاز شد، تاکید کرد که این اعتراضات با برخورد نیروهای امنیتی سعودی به خشونت کشیده شد و بنابر گزارش نهادهای بین المللی حقوق بشر حکومت عربستان با بکارگیری گاز اشک آور و گلوله و همچنین دستگیری گسترده معترضان به مطالبات آنها پاسخ داد که این رفتار خشم مردم را برانگیخت.
المیادین در گزارش خود با اشاره به اینکه تلاشها برای پایان دادن به این اعتراضات به شکل مسالمتآمیز ناکام ماند،تاکید کرد که دستگیری آیتالله نمر النمر در تابستان سال 2012 باعث شد تا امیدها برای پاسخ به مطالبات مردمی برای برابری در زمینه حقوق اقلیتها و حقوق زنان بینتیجه مانده است.
فواد ابراهیم: حکم اعدام را وزارت کشور سعودی صادر کرده نه دادگاه
فواد ابراهیم معارض عربستانی هم در این زمینه گفت: حکم صادر شده برای آیتالله نمر باقر النمر یک حکم سیاسی بود نه حکمی قضایی، این حکم را دستگاه قضایی صادر نکرد بلکه وزارت کشور سعودی صادر کرده است.
فواد ابراهیم در گفتوگوی زنده تلویزیونی با المیادین با بیان اینکه دادگاه آیتالله النمر فاقد شفافیت بود و غیرعلنی برگزار شد، اظهار داشت که این دادگاه به هیچ وجه عادلانه نبود، دادستان اتهاماتی را به ایشان وارد کرد و برای شهادت مامورانی که وی را دستگیر و به سوی وی در زمان دستگیری تیراندازی کرده بودند، احضار کرد.
وی با بیان اینکه این اتهامات به هیچ وجه صحت ندارد تصریح کرد که در این کشور(عربستان) دستگاه قضایی نیست و اتاقهای امنیتی حکم را صادر میکنند.
واکنش های نمایندگان مجلس به حکم شیخ نمر
عربستان ابزار شیعه کشی در دست استکبار جهانی است/ موج اسلام گرایی در آمریکا

حسین گروسی، با اشاره به حرکت استکبار جهانی به سوی شیعه کشی، ایران را مرکز نشر بیداری اسلامی در دنیا معرفی کرد و گفت: جریان بیداری اسلامی در کشورهای مختلف جهان و بین ملت های آزادی خواه و استکبار ستیز شکل گرفته است.
وی با بیان اینکه خلق گروهک های تروریستی مانند داعش و تکفیری، ابزار شیعه کشی در دست استکبار جهانی است، محور حرکت این گروهک های غیر قانونی و غیر موجه را تخریب وجهه اسلام در دنیا برشمرد.
نماینده مجلس شورای اسلامی، افزود: مطالعه کارنامه استکبار جهانی با سابقه طولانی در راستای تخریب اسلام، سندی محکم بر جنایات آمریکا و اسرائیل و ابزارهای به ظاهر اسلامی آن ها مانند دولت عربستان سعودی است.
گروسی در ادامه این مطلب، تصریح کرد: شیعه کشی در سرزمین های اسلامی با دلارهای استکباری و پول نفت عربستان و سایر کشورهای شیخ نشین در آینده ای نزدیک طومار استکبار جهانی و همپیمانانش را در هم خواهد پیچید.
نماینده مردم شهریار، قدس و ملارد در مجلس، تفرقه افکنی بین شیعه و سنی را سیاست استکبار جهانی به منظور حذف نفوذ اسلام در بین مردم جهان بر شمرد و داعش و گروهک های تکفیری را ابزار تحقق این هدف شوم معرفی کرد.
گروسی با انتقاد از صدور حکم اعدام برای شیخ «نمر باقر النمر»، روحانی شیعی برجسته عربستانی، بیان کرد: ترور و اعدام رهبران شیعه به ویژه در عربستان مولود رواج تفکرات فوق به عنوان ویروسی تخریبی و کشنده، بلای جان جامعه شیعه است.
موج اسلام گرایی در آمریکا
وی با اشاره به تفکر جریان ساز حاکم بر جهان اسلام، ابراز کرد: رهبران و روشنفکران شیعه و سنی تأکید زیادی بر وحدت و جریان بیداری اسلامی دارند.
نماینده مجلس شورای اسلامی در خاتمه با اشاره به آمار و ارقام گسترش موج بیداری اسلامی در دنیا، خاطر نشان کرد: آمریکا یکی از کشورهای هدف درگرایش به تفکرات اسلامی با برخورداری از موجی سریع و شیبی تند است.
سالمندان آلسعود اشتباه نکنند/ اعدام«نمر»در مناسبات تهران ریاض تاثیر میگذارد

منصور حقیقتپور در خصوص صدور حکم اعدام شیخ النمر توسط دادگاه عربستان اظهار کرد: سرمایهگذاری عربستان برای تفرقهافکنی بین قومیت ها و مذاهب مختلف و همچنین حمایت از گروههای تروریستی در کشورهای لبنان، سوریه، یمن و عراق با شکست مواجه شده است از این رو پیرمردهای این کشور متوسل به اقدامات ضدحقوق بشری شده اند.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس افزود: سرای سالمندان آل سعود منفور و منزوی شده اند و باید در این تصمیم تجدید نظر کنند چرا که اعدام شیخالنمر در مناسبات سیاسی و روابط بین ایران و عربستان تاثیر خواهد داشت.
حقیقت پور بیان داشت: پیرمردهای عربستان مستقر در دربار ریاض مطمئن باشند که کوچکترین لطمه به شیخ النمر، خشم و اعتراض همه مسلمانان داخلی و خارجی را به همراه دارد.
به اعتقاد عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، اخیرا سیاست خارجی عربستانی ها در کشورهای لبنان، سوریه، عراق و یمن شکست مفتضحانه ای خورده و دربار عربستان هم با یک سری مشکلات داخلی روبرو شده است و لذا امروز دربار سالخوردگان عربستان دچار شکست بزرگی در منطقه می شود.
نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس تاکید کرد: دربار عربستان به دلیل یک سری مشکلات داخلی از جمله تنازع جدی با مردم و سایر اختلافات جدی که با سایر فامیل بر سر اداره دربار دارند احساس می کنند اعدام شیخ نمر مسائل داخلی را جمع می کند و این اشتباه بزرگی است که اگر اتفاق بیفتد قضایای مشابه یمن در عربستان هم تکرار خواهد شد و آتش خشم مردم دامن دربار و پیرمردهای دربار را خواهد گرفت و به این دلایل توصیه می کنم دولت عربستان چنین اشتباهی نکند.
اعتراض شیعیان به حکم شیخ نمر باید گسترده باشد/حقوق بشر در مورد شیخ نمر اجرا شود

محمد اسماعیلی، با اشاره به صدور حکم اعدام برای شیخ نمر، روحانی عربستانی اظهار داشت: این حکم از نظر قانونی و حقوقی درست نیست.
وی با بیان اینکه این حکم را به رسمیت نمی شناسیم، افزود: این روحانی تنها معترض حقوق حقه خود بوده است و نباید حکم اعدام اجرا شود.
این مسئول با اشاره به اینکه مسلمانان به ویژه شیعیان باید به این حکم اعتراض کنند، خاطرنشان کرد: این فرد اقدام مسلحانه انجام نداده است که رژیم آل سعود حکم اعدام برای وی تعیین کند.
عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس با بیان اینکه حق و حقوق مردم عربستان با چنین اقداماتی تضییع می شود، افزود: به نظر می رسد کشورهایی غربی و اروپایی که همواره داد حقوق بشرشان گوش فلک را کر می کند، باید در این مسئله نیز وارد شوند.
اسماعیلی با بیان اینکه حقوق بشر باید از حقوق این روحانی نیز دفاع کند، یادآور شد: این حکم جنبه حقوقی ندارد.
وی بر ضرورت اعتراض مسلمانان به این حکم تاکید کرد و گفت: باید حکومت آل سعود بداند که مردم در مقابل چنین اعمالی سکوت نمی کنند.
این مسئول با بیان اینکه آل سعود باید حقوق مردم عربستان را به رسمیت بشناشد، افزود: باید مشکلات مردم حل شود نه اینکه با اعدام چنین شخصیت هایی حقوق بشر زیر سئوال رود.
اجرای حکم اعدام شیخ نمر موجب تشدید ناآرامی ها در عربستان می شود

علیرضا خسروی نماینده مردم سمنان، مهدیشهر و سرخه در واکنش به صدور حکم اعدام برای آیتالله نمر در دادگاه سعودی، علت صدور این حکم را شکست سنگین عربستان در منطقه عنوان کرد و افزود:عربستان با توجه به هزینه های سنگینی که در منطقه کرده متحمل شکست سنگینی شده و در واکنش به اتفاقاتی که در عربستان و یمن و سوریه و عراق افتاده، دست به چنین اقدامی زده است.
خسروی با بیان اینکه تبعات این حرکت بسیار خطرناک است، تصریح کرد: سردمداران آلسعود از اتفاقاتی که در منطقه افتاد درس عبرت بگیرند بدانند همه چیز از جمله اعتقادات و شخصیت مردم را نمی شود با پول خرید.
وی اجرای این حکم را موجب تشدید ناآرامی ها در عربستان و منطقه دانسته و گفت: معتقدم موج سوم بیداری اسلامی در حال شکل گیری است و عربستان با این کار در شروع موج سوم بیداری پیش قدم شده است.
عضو کمیسیون عمران مجلس ایران را یک جزیره ثبات در منطقه خواند و افزود: سردمداران عربستان باید قبل از هرگونه اظهار نظر عجولانه مطالعه ای در تاریخ داشته و بدانند با ایران با ادبیاتی محترمانه صحبت کنند.
به گزارش خامی، منابع عربی نوشتند که "آیت الله نمر" به این علت به اعدام تعزیری محکوم شد که خواستار "ولایت فقیه" در بحرین و عربستان شد.
حمایت از نافرمانی ها در بحرین، فتنه انگیزی در منطقه قطیف اتهاماتی دیگری است که رژیم آل سعود به این روحانی عربستانی وارد کرده است.

شایان ذکر است که روز 8 جولای 2012 میلادی (18 تیر ماه 91) ساعت 4 بعد از ظهر "آیت الله نمر باقر النمر" با خودروی شخصی خود در حال عبور از خیابانی در شهرک العوامیه بود که ناگهان توسط چند خودروی زرهی نیروهای ضدشورش و دهها نظامی سعودی سراپا مسلح که اقدام به شلیک گلوله بهسمت خودروی وی کردند، محاصره شد. این نیروها خودروی "آیت الله نمر النمر" را از مسیر خود منحرف کردند و سرانجام خودرو به منزل یکی از اهالی برخورد کرد.